Wat is duurzaamheid? (1)

Duurzaamheid betekent vele dingen. We lichten er een paar toe.
1: Zorg dragen dat de producten die gemaakt worden lang mee gaan
2: Producten maken die weinig impact hebben op het millieu bij productie
3: Producten die weinig impact hebben op het milieu wanneer ze worden afgedankt

Volgens de Dikke van Dale betekent duurzaam:
duur·zaam (bijvoeglijk naamwoord, bijwoordvergrotende trap: duurzamer, overtreffende trap: duurzaamst)1lang durend2weinig aan slijtage of bederf onderhevig3het milieu weinig belastendduurzame energiebronnen wind, zon, waterkracht enz.duurzaam produceren

In deze blog zullen het hebben over de eerste definitie: “Lang durend”.

Dit lijkt de gemakkelijkste betekenis van de term duurzaam. Het betekent niets meer dan dat een product lang mee gaat.

Maar, wat is lang? En wat betekent meegaan?

Meegaan = Functioneren naar behoren

Een product gaat mee, zolang het functioneert naar behoren. Een oven moet heet worden, een lamp moet licht geven en een auto brengt je van je huis naar je werk.

Lampen gaan meestal vrij plotseling kapot. Dus daarvan is het duidelijk wanneer deze niet meer goed functioneert. Maar hoe zit het met een oven, die na verloop van tijd vies wordt aan de binnenkant, en misschien zelfs een beetje gaat stinken? Of een die niet meer warmer wordt dan 180 graden? Die laatste is nog prima om een pizza op te warmen, maar de oven kroketten worden dan toch echt hoopjes ragout

Het gaat hierbij om het beoogde gebruik van het product. Is het een pizza oven? Dan is 180 graden prima. Maar als de oven als beoogd gebruik het opwarmen van de kroketten bij de lunch in de fabriek heeft, dan gaat het echt niet werken.

Lang = Relatief (en soms bij wet bepaald)

Iedereen kent het wel van de oude gloeilampen.  Er stond heel duidelijk op de doosjes dat ze 1000 uur mee zouden gaan. En dat deden ze meestal ook. Bij normaal gebruikt is dat al gauw anderhalf jaar.

Maar voor veel producten rekenen de consumenten in het aantal jaren dat iets mee gaat. Als je een nieuwe keuken koopt met mooie inbouw apparatuur, wil je eigenlijk wel dat die apparatuur net zo lang mee gaat als de keuken. En dat is al gauw 15 jaar. Maar een vaatwasser die elke dag draait, heeft na 15 jaar bijna 5500 keer gedraaid. De meeste vaatwassers halen dat niet.

Hoe lang een product mee dient te gaan is soms bij wet bepaald. En dat is dan ook vaak hoe lang een fabrikant garantie geeft op een product.